Lekarze niepokoją, że obecnie wzrasta ilość osób chorych na alergię. Jest to jedna z najbardziej popularnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz młodsze osoby. W dzisiejszych czasach rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wybranymi alergiami. Pośród tak młodych pacjentów w większości wypadków następuje alergia na wyłonione artykuły spożywcze. Wiele niemowląt, u jakich uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, innymi słowy białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które własne dzieci karmią piersią, muszą pod każdym względem odstawić wszystkie produkty mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również monitorować reakcje dziecka wtedy, kiedy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a więc soję, jaja czy też orzechy. Jeżeli dziecko karmione jest sztucznie, wypada podawać mu specjalne hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym bądź w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią trzeba także mocno uważać podczas rozszerzania diety. Należy w głównej mierze podawać nowe towary osobno oraz co kilka dni.
Dzięki temu można będzie łatwo ustalić, jakie z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Jak najbardziej zasady te dotyczą również starszych osób, u których występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. W takiej sytuacji najporządniej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji bardzo ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprawidłowiej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają dobrych zasad diety i nie jedzą mleka bądź artykułów zawierających orzechy.